naaths waarheid

Typisch naath

Als ervaringsdeskundige èn GZ-psycholoog heb ik de nodige uitdagingen voor mijn kiezen gekregen. Het maakt dat ik eigenlijk nergens meer van opkijk. Eetstoornis, blown-out (burn-out 0.0), trauma, verslaving, echtscheiding… en dat is nog maar een beginnetje. Ik ken het en ik begrijp hoe lastig het is je er doorheen te vechten. Weet: ik zie jou. Met al je shit. En ik oordeel niet. Ik ben er gewoon. 

Typisch jij…

Ik hoor het vaak. Vooral op de momenten waarop er een snel, raak, handig inzicht  zomaar mijn mond uit glipt. Altijd direct, eerlijk en meteen herkenbaar. De ander kan er iets mee, snapt het, voelt het, en krijgt er energie van. Het is mijn manier van klein, verwonderd en anders kijken die maakt dat de oplossingen en antwoorden er direct zijn. Ik kijk nooit naar de onmogelijkheden maar vraag altijd:  Wat kan er wel? Wat wil je? Echt, er kan zoveel meer dan ons hoofd ons zo graag laat denken.

burn-out? Of ben je blown-out?

 Werk aan de winkel… een groot deel van Nederland heeft volgens mij namelijk helemaal niet die Burn-out die gesteld wordt… en dat mag best eens gezegd gaan worden. Dus.

Het verschil? Bij een Burn-out merk je op alle levensgebieden dat het opperdepop is. Bij een Blown-out daarentegen gaat het om 1 gebied. Soms zelfs maar 1 specifieke werkplek. Daar is het vlammetje uit (gegaan, of geblazen). Misschien voelt het zelfs letterlijk alsof je een klap voor je bakkes gekregen hebt. Volle vuist… baf. Een ‘blow’, dreun, waardoor je lichtje even uit is gegaan. Maar… alleen daar!

Op andere gebieden merk je dat het eigenijk best prima gaat. Het is echt gekoppeld aan 1 plek/baan/ misschien zelfs gebeurtenis…

De oplossing is dan ook veel dichter bij dan bij een Burn-out, waar echt een uitgebreider pakketje noodzakelijk is… Stoppen met wat niet meer past en gaan doen wat wèl past.

Laat je nooit een Burn-out aanpraten als er maar 1 ding is dat niet meer fijn voelt. Check het zelf maar in de spiegel.. brandt het vlammetje nog als je over iets heel anders praat, denkt of voelt dan over die ene, niet meer passende plek? Tadaa! Simpel hè?

 

” De grootste eye-opener kreeg ik in februari 2012 in Engeland. Daar nam ik een man, die ik op dat moment nog kende als A., mee naar zee. Het was donker, ijskoud en er stond een volle maan en er waren duizenden sterren aan de hemel. A. wilde weer ‘leren genieten’ en nieuwsgierig als een kind naar de wereld kunnen kijken. Ik moedigde hem aan samen met blote voeten in het water te gaan staan. Te Voelen. Ruiken, Luisteren en Kijken. Proeven zelfs. Ervaren. Op dat moment viel er bij hem een mega-Kwartje. Zo simpel was het dus (en is het nog!). Zijn. Genieten van wat er is. Niet bezig zijn met rekeningen, afspraken, plannen of zorgen. Simpel.

Pas later hoorde ik dat de man die daar in de zee letterlijk zei: “Als je mij dit kunt leren, kan je het de hele wereld leren!” wereldberoemd is. Hij kan (in principe) doen wat hij wil en wordt door miljoenen mensen gezien als ‘ster’. En tòch liep ook hij rond met zóveel vragen…! Aandacht, acceptatie en verbinding bleken ook voor hem een nieuwe manier van kijken, van Leven. Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik hem dat ene duwtje mocht geven.”

~ Naath ~

 

 

“Ook als het nog nooit is gedaan, is er áltijd een manier waarop het kan!”

wat als eten niet het echte probleem is?

Of je nou teveel eet, helemaal niet eet, of alleen hele gezonde dingen eet… Of je nou last hebt van eetbuien, extreem veel moet bewegen, of je nou laxeert, braakt, vast, rumineert of chewt en spit… Er zit iets áchter jouw (niet-) eetgedrag. Eten is eigenlijk niet eens het echte probleem… het is een signaal. 

Je doet wat je doet met een reden. Waarschijnlijk ben je die alleen allang vergeten of heb je niet eens meer überhaupt een idee waarom het ooit zo gelopen is. Pas als je erachter komt wat die reden (ookwel: de functie) van jouw eetgedrag is kan er iets veranderen. En vooral ook: pas als je weet wat je wèl zou willen op dat vlak. Samen komen we erachter. En samen gaan we het aan. Ik (Naath) ken het namelijk ook. Van dichtbij.

Van mijn 15-de tot mijn 40ste ongeveer had ik namelijk zelf een eetstoornis. Het is officieel nooit op die manier benoemd, maar ik weet achteraf (en met alle ervaring vanuit de eetstoornis-kliniek waar ik werkte als gz-psycholoog/regiebehandelaar) dat ik leed aan zowel Anorexia als (later) aan Boulimia.

Ik at stiekem, in hoeveelheden en een tempo waar onze hond nog een voorbeeld aan kan nemen en ik laxeerde alles er gewoon ook weer uit. Soms kwam ik aan, soms niet. Maar altijd was ik op dieet, net afgevallen, of weer een nieuw eet-regime aan het uitzoeken. Ik had verboden lijstjes, kende alle tabellen uit mijn hoofd (toen hadden ‘we’ nog geen Apps op onze telefoon die dat vanzelf allemaal uitrekenden) en ik was superstreng voor mezelf. Keihard zelfs.

Ik móest sporten van mezelf. Uren achter elkaar. En er was een magisch getal dat ik op die weegschaal wilde terug zien. Heel soms lukte dat… meestal niet. Ik had vijf verschillende kledingmaten in mijn kast hangen en er was nòg een (geheime) kast: die met (eiwit)shakes, repen chocola, dieetpillen, zakken katjesdrop en 0% vet-crackers. Soms lepelde ik een pot Nutella leeg, om de volgende dag op 2 crackers (zonder beleg uiteraard) te ‘functioneren’.

Ik deed het 25 jaar lang zo. Toen was het klaar. Op. Ik hoop dat jij nog niet aan dat ‘jubileum’ zit, maar ook dan is er iets aan te doen. Als je maar even een duwtje, schouder, of ‘schop onder’ de juiste plek krijgt. En die geef ik je. Beloofd. Maar… Altijd op een liefdevolle, onvoorwaardelijke manier.

Inmiddels weet ik wat er bij mij ‘onder zat’. Een enorm laag zelfbeeld en vooral een hele grote verantwoordelijkheid naar alle anderen om mij heen. Ik kwam op de laatste plek. En het was mijn manier van controle en grip houden op de wereld om mij heen. Pas toen ik dat aan durfde kijken veranderde het.

Ik help jou ook graag kijken. Voelen. Ervaren. Ik beloof je dat, hoe spannend het nu ook lijkt, je hierdoor gaat komen. Ik weet dat het kan.  Ik  weet welke ‘tools’ jou gaan helpen en ik blijf naast je staan. Ik vind niets raar en heb nooit een oordeel op jou en jouw (eet)gedrag. Samen doen?

klikkerdeklik

Ik werk met jou, als MENS. En kijk altijd naar wat er echt nodig is. Ik doe niet aan DBC’s, contracten met verzekeraars en vaste minuutjes per ‘consult’ (ik noem het niet eens zo). Wat is er nodig? Dat gaan we doen. Omdat ik weet dat het werkt. Simpel.

 

 Of het nou gaat om een eetprobleem, een blown- of burn-out, verslaving, een geheim van vroeger (of nu), relatie-ellende… Overal is een antwoord en oplossing voor. Die jij ook nog eens zelf allang weet. Ik help je zoeken, zodat jij zelf verder kan. Fijn hè?

 

Vooraf is er altijd een kennismakings- oftewel Klik-gesprek. Klikt het niet, dan begeleid ik niet. Dat werkt twee kanten op. We bespreken vooraf wat nodig is en ik geef het ook aan wanneer je bij mij niet aan het juiste adres bent. Het gaat altijd om  maatwerk, want iedereen is uniek, in vraag en in begeleiding.

 

We kunnen samen aan de slag in Katwijk (meteen aan zee, Jeeeuj) of in Enschedeeee. Daar is een park vlak achter ons huis. Ook leuk. Kies jij maar.  

ik ben supermakkelijk te bereiken en reageer altijd

Bel

06 50870178

Insta

Facebook

Bel meteen even!