Reïntegratie

Burn-out voorkomen of snel weer (met plezier!) aan de slag?
Neem meteen contact op!

“Een hele toolbox heb ik nu bij me!”

“Volledig uitgeblust liep ik rond op werk. Eigenlijk geen energie na weer een nacht slecht slapen en piekeren. Maar toch weer een masker opzetten, gezellig doen en net doen alsof er niks aan de hand was. Daar was ik inmiddels wel goed in. Ondertussen gingen veel dingen langs mij heen of vergat ik heel veel patientenzaken. Soms voelde het alsof ik een een bubbel zat en ik was altijd maar moe. Vooral die moeheid vond ik zo erg! Thuis kwam ik ook niet meer tot iets.

Het besef kwam pas een beetje dat het zo niet langer kon, toen een patient iets opmerkte. Die prikte daar al dwars doorheen. Daar sta je dan, tranen snel wegslikken en weg met smoes dat er nog iets moet gebeuren.

Kwartjes kende ik al, genoeg ook over gelezen. Maarja zou dat dan toch ook iets voor mij zijn? Toch maar een mail gestuurd, waar ik meteen antwoord op kreeg. Ja en dat voelde meteen goed, want hier kreeg ik meteen al antwoord dat ik aan het juiste adres was.

Ik werd uitgenodigd voor een intake. Ik had op dat moment nog niks op werk gezegd, leidinggevende was ook op vakantie. Dus dacht, ik kijk eerst wel wat dat gaat brengen.

Vanaf het moment dat ik bij Nathalie en Jeroen binnenstapte, voelde dat als thuis komen. Zo’n goede en ontspannen sfeer. Meteen prikte jeroen door alles heen, hier was geen masker nodig. En het werd meteen duidelijk. Er was eerst stilstand nodig! Rust, bijkomen. Om van daaruit weer verder te kunnen gaan. We hebben afspraken gemaakt over 1 op 1 begeleiding om 4 sessies te gaan doen.

Op werk ben ik toen in gesprek gegaan met mijn leidinggevende. Besproken wat er speelde. Die vond Kwartjes een goed initaitief. Aangegeven dat ik ook rust moest pakken. Ik ben toen halve dagen gaan werken. Ik kon er ook nog voor kiezen om naar de bedrijfsarts te gaan, maar wilde eerst dit traject doorlopen.

Die halve dagen gaven mij al enorm veel lucht. En ik pakte mijn rust, zodra ik thuiskwam, was ik al toe aan een middagdutje. Want wat een moeheid zat er in me. Maar ik had bij de intake al meegekregen dat daar helemaal niks mis mee was. Ik mocht mezelf eraan toegeven.

Hierop volgde de sessies. Heel intensief waarin hard gewerkt werd. Ik heb veel kunnen leren over hoe bepaalde gedragingen tot stand komen. Of over het voelen en delen en hoe dit allemaal met elkaar in verbinding staat. Kwartjes bleven maar vallen. En dan weer oefenen hiermee in de wijde wereld.

Ik leerde ook hoe meditaties je tot rust kunnen brengen. Deze gaven mij ook energie. Ik werd weer steeds bewuster van mijn omgeving en de wereld om mij heen en kon weer genieten. Ik kon ook weer voelen. Ik sliep steeds beter.

Langzamerhand ben ik weer wat meer gaan werken, tot ik weer toe was aan mijn volledige uren. Collega’s merkten verschil of werden ook nieuwsgierig naar Kwartjes. Ik ken nu mijn grenzen veel beter op werk, weet wanneer ik een stapje terug moet doen. Of ik weet wanneer ik een rustmoment moet pakken wanneer mijn hoofd te vol gaat zitten. Een hele toolbox heb ik bij me. Waar ik zeker bijna dagelijks wel wat uit gebruik.

De kern is ervaren, delen en doen, als je eenmaal weet hoe dit werkt, kan je er zoveel mee. Op werk, maar ook thuis.”

Thamara

Begeleider psychiatrie

Ze blijven naast je lopen

“In oktober 2016 ben ik thuis komen te zitten met een burn-out en begon mijn zoektocht voor hulp. Op Facebook volgde ik de site kwartjes en wat mij in die tijd echt geholpen heeft is het verhaal van Nathalie. Zij schreef dat ze tijdens haar burn-out vaak gedacht had dat het nooit meer goed zou komen. Ook ik had vaak die gedachten.

In eerste instantie heb ik hulp gezocht bij een psycholoog. Deze gesprekken hebben mij zeker geholpen om met mijn (vooral negatieve) gedachten tijdens de burn-out om te gaan. Maar mijn gedachten en gevoel kwamen niet altijd met elkaar overeen en ik miste om over deze gevoelens te praten en vooral hoe hiermee om te gaan.

Op Facebook las ik over de 2-daagse van Nathalie en Jeroen en hier heb ik mij toen voor aangemeld.

Ik vond het reuze spannend, vooral omdat mijn energieniveau op dat moment ongeveer 50% was. Maar het waren 2 geweldige dagen. Ik voelde mij gelijk op mijn gemak en voelde de ruimte om mijzelf te zijn. De 2 dagen hebben mij inzicht gegeven waar bepaalde patronen in denken en doen vandaan komen en door dit inzicht kun je dit ook op een natuurlijke manier veranderen. Nathalie en Jeroen geven je gelijk het gevoel van veiligheid. Alles is goed en alles kan ook gezegd worden. Zij begrijpen je en laten je in je waarde. De methodieken die zij gebruiken verbinden het denken met het gevoel zodat het 1 geheel wordt. Dat wat ik bij de psycholoog gemist heb werd hier op een heel natuurlijke, heldere manier aangevuld.

De 2-daagse heeft mij weer een hele boost gegeven in mijn herstel. Ik kreeg weer meer vertrouwen in mijn lijf en gaf mij weer een duidelijk beeld naar de toekomst. Door deze 2-daagse en het vertrouwen dat ik ermee heb ik gekregen heb ik mijn uren weer kunnen uitbreiden op mijn werk.

Ik ben een opleiding begonnen die ik met veel plezier gevolgd heb en inmiddels ook succesvol afgerond.

Op mijn werk zit ik weer veel lekkerder in mijn vel. Ik kan nu veel betere keuzes maken die meer bij mij passen. En als iets niet goed voelt dan lukt het veel beter om dit verder te onderzoeken wat er dan niet goed voelt en hoe hiermee om te gaan. Het mag er zijn. Dat is al een hele winst voor mijzelf. Daar waar ik regelmatig heb gedacht dat ik nooit meer mijn contract-uren zou kunnen werken doe ik dit inmiddels alweer bijna een jaar!

Een tijdje na de 2-daagse wilde ik nog graag verdieping op een aantal vragen en hiervoor heb ik individuele gesprekken gehad.

Deze gesprekken heb ik ook als zeer prettig ervaren. In een prettige omgeving bij hun thuis. Nathalie en Jeroen luisteren en horen wat je zegt. Ze laten je ervaren waar je tegen aan loopt waardoor je echt zegt: oh, zit dat zo! Nu snap ik wat ik doe. Dan valt het ‘kwartje’. Waardoor je niet alleen antwoord op je vraag hebt maar ook inzicht in je de stappen die je kunt nemen. Aan jou de keus of je ze gaat doen of niet.

Wat ik mooi van Nathalie en Jeroen vind is dat zij ‘naast’ je blijven lopen. Bij vragen of heb je het moeilijk dan kun je ze altijd bellen/mailen/appen.

Dat is het grootste verschil met andere hulpverleners. Die namen die herinner ik mij niet meer maar van Nathalie en Jeroen die zal ik niet vergeten omdat ik weet dat ik ze altijd mag benaderen. Met goede berichten of als het (even) wat minder gaat.

Ik zie mijzelf als een versie 2.0 na mijn burn-out en ik wil ook zeker niet meer de ‘oude’ versie zijn. Natuurlijk weet ik dat ik het zelf gedaan heb maar ik was zeker niet zover gekomen zonder Nathalie en Jeroen en daar ben ik ze heel erg dankbaar voor en gun ik anderen die (even) niet meer weten hoe ze verder willen.”

Jolanda

Ik kwam bij Kwartjes terecht via mijn manager. Ik zat er compleet doorheen en was al 6 weken thuis van mijn werk.

Ik had een hoop opgekropte emoties zowel  privé als over het werk die ik nooit tot uiting liet komen. Dit heeft uiteindelijk geleid dat ik te maken kreeg met paniekaanvallen.

De sessies waren intens en confronterend. Ik ben mezelf  echt tegengekomen en heb mezelf beter leren kennen.

Jeroen en Nathalie hebben mij laten inzien dat er andere manieren zijn om tegen de wereld en zijn problemen aan te kijken. Dit alles op een zeer fijne en prettige manier.
We hebben gelachen maar ik heb ook sinds lange tijd weer eens gehuild. Dit heeft me een groot gevoel van opluchting en vrijheid gegeven.
Je mag er zijn en je mag je voelen zoals je je voelt.
Ook heb ik geleerd mijn werk en al de problemen die daarbij komen kijken los te laten.
Ik ben tijdens mijn werk nog even gepassioneerd bezig met de zorg voor de cliënten.

Maar zodra ik thuis ben ben ik thuis. Dit heeft ook een positieve uitwerking op mijn relatie.

Jeroen en Nathalie hebben mij veel goeds gebracht en daar ben ik ze zeer dankbaar voor. 2 fijne mensen die doen waar ze goed in zijn.
Dylan

Begeleider in de zorg

 

Onze website is niet super-zakelijk. Klopt. We houden het namelijk graag persoonlijk. Omdat we altijd werken vanuit veiligheid en vertrouwen. Geen bullshit, vaag gedoe of ‘wolligheid’.

Onze visitekaartjes zijn de mensen die we een stukje op weg hebben mogen helpen. We doen ook niet aan reclame.

Inmiddels voelt het wél goed om onze resultaten te delen. Cijfers zijn natuurlijk best belangrijk en handig.

Gemiddeld zijn mensen die wij begeleiden binnen 7 a 8 weken weer op de been. De meesten zonder volledig ziek te zijn geweest. En allemaal zijn ze zó enthousiast dat het aanstekelijk werkt, men inspireert en geniet weer! Leven. Best leuk 😉

De kosten van 1 begeleidingstraject (Gemiddeld 4 sessies van 2 uur met maximaal 2 weken ertussen, kennismaking en afronding) zijn (voor de werkgever) vergelijkbaar met 3 of 4 dagen ziek thuis zitten. 1000 euro, excl btw. Voor 10 uur. Met ons allebei! Dan krijg je de combi gz-psycholoog en voormalig leidinggevende en het beste van wat wij allebei kunnen (mindfulness, voice dialogue, Transactionele analyse, hartcoherentie, OMdenken, big five enzovoort).

Altijd op maat, in het juiste tempo en veilig. Je kunt direct beginnen.

Mail (wij@kwartjes.nl) of bel (0650870178) en we komen langs. Persoonlijk. Want dat blijft voor ons toch het uitgangspunt.

Ik kwam voor een 1-op-1 traject bij Kwartjes om uitval van werk te voorkomen. Ik wilde mijn innerlijke rust terug vinden. Ik werkte nog als begeleider in de zorg, maar had veel symptomen van een burnout: vergeetachtigheid, black outs, lichamelijke klachten.

Door de 1-op-1 sessie stond het licht volledig op mijn gericht en werd ik gedwongen om aan de slag te gaan met mezelf. De manier waarop dit ging was vanuit volledige aansluiting bij mijn pad.

De methodes die werden toegepast gaven mij inzichten en nadenkertjes die mij nu nog iedere dag verder helpen. De combinatie van verschillende methode en de intensiteit van de sessie zorgen ervoor dat er direct tot de kern van de vraag/probleem gekomen kan worden.

Ik ben volledig uit mijn hoofd gehaald en ben gaan ervaren dat ik mag voelen en dat ik hiernaar mag luisteren. Die bewustwording zorgt ervoor dat ik eerder mijn grenzen aangeef en luister naar wat mijn lichaam van mij nodig heeft. Dit is van een korte pauze tijdens mijn werk tot aan het nemen van een rustmoment tijdens een drukke avond met vrienden/familie.

Ik heb geleerd om bewuster in het leven te staan en daarbij zelf invloed uit te kunnen oefenen op wat ik toelaat en waaraan ik een halt toeroep. Ik herken eerder mijn grenzen en kan hier op een passende manier mee omgaan. Ik luister naar mijn lichaam en blijf niet doorlopen met lichamelijke klachten.

Voor mijn werk betekent dit:  van automatische piloot naar een bewuste manier van inzetten van mijn hulpverleningsvaardigheden. Rustmomenten inbouwen in mijn dagelijks werk om daarna efficienter weer aan het werk te gaan ipv door blijven rennen gedurende de dag.

 

Olga

Begeleider in de zorg

Ik had een burn-out en was bezig eruit te krabbelen, maar ik merkte dat ik niet goed genoeg voor mijzelf zorgde. Ik was al wel weer aan het werk, maar ik was nog erg vermoeid, had grote geheugenproblemen en mijn creativiteit was ver te zoeken.

Via een regulier traject kwam ik geen stap verder. Degene probeerde me wel te helpen, maar ze keek niet voorbij mijn maskers en kwam niet tot de kern van de problemen.

Nathalie en Jeroen lieten mij heel liefdevol mijn maskers en valkuilen zien. Ik leerde mijn eigen makers herkennen en ik begrijp nu waar bepaald gedrag vandaan komt. Ik zorg beter voor mijzelf.

Ik ben veel relaxter geworden en laat me niet meer zo snel gek maken. Daardoor kan ik beter tegen stress. Eerder nam ik alles veel persoonlijker op. Nu doe ik dat niet meer. Ik ga weer met plezier naar mijn werk toe en geniet nu meer op mijn werk.

Deze aanpak komt veel beter en sneller tot de kern van de problemen en geeft nuttige oplossingen. En hoe beter medewerkers/werknemers in hun vel zitten, hoe beter ze hun werk kunnen doen.

Gerreke

Leerkracht voortgezet onderwijs

Meerdere keren liep ik vast in mijn loopbaan in de zorg en tegen een burn out op. Ik kreeg in het verleden al wel psychologische hulp, dit werkte altijd maar kortdurend.  Er werd vooral veel gepraat maar er kwam weinig échte verandering.

Ik kon mij niet meer ontspannen waardoor ook lichamelijke klachten optraden en voelde dat ik het niet lang meer zou vol houden. Mijn leidinggevende wees me op Kwartjes, waar ik na een individuele intake 4 keer 2 uur individuele begeleiding kreeg aangeboden. Ze kwamen samen naar mij toe wat minder belastend was.

Kwartjes liet mij hard werken ipv alleen maar praten. We deden een soort ‘rollenspellen’ (Voice dialogue) waarin ik mij bewust werd van waardoor ik steeds vast liep. Dingen uit het verleden bepaalden onbewust mijn gedrag. Na elke sessie vielen de kwartjes. Mijn gedrag werd verklaarbaar en daardoor om te buigen. Naast de rollenspellen deden we ontspanningsoefeningen waardoor ik mij bewust werd hoe gespannen mijn lijf was.

Ik heb geleerd op welke punten ik vastloop en hoe dat komt en ben meer vanuit mijn gevoel gaan leven. Ook bleek ik te weinig mijn creativiteit kwijt te kunnen in mijn werk. Iets waar ik veel voldoening uit haal. Ik mocht weer aan de slag met kleurpotloden en andere creatieve dingen en ontdekte hoeveel energie mij dat gaf. Energie die ik kwijt was. Naar aanleiding hiervan ben ik op een andere groep gaan werken waar ik wel mijn creativiteit kwijt kan. Nu krijg ik energie van mijn werk ipv dat het energie kost.

Ik luister meer naar mijn gevoel en ben milder naar de mensen om me heen. Ik ren mezelf niet voorbij en herken beter de signalen. Eindelijk ben ik werkzaam op een plek waar ik mij goed voel. Ik heb een andere kant van mezelf leren kennen. Ik ben relaxter en dubbel gemotiveerd om te werken nu ik op de juiste plek zit.

Anneke

Begeleider in de zorg

Wat bespaar je als werkgever als je werknemers eerder weer aan de slag kunnen (en graag willen!) ?

Volgens berekeningen van TNO kost het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer gemiddeld 230 euro per dag. Maar werkgevers krijgen ook te maken met indirecte kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie van een zieke medewerker. Worden deze kosten wel meegenomen, dan kunnen de ziekteverzuimkosten verder oplopen naar ruim 400 euro per dag. (bron salarisnet.nl)

Een werknemer met een burn-out zit gemiddeld 6 tot 9 maanden thuis! Een snelle rekensom laat dan zien dat het in zo’n situatie gaat om minimaal 72.000 euro aan kosten. Wat als dit nu terug te brengen zou zijn naar een ziekteperiode van maximaal 8 weken? De winst mag je zelf berekenen.

De vragen waarmee ik bij Kwartjes binnen stapte waren: hoe wil ik nu verder? Waar ligt mijn hart? Waar word ik gelukkig van?

Op dat moment was er nog geen uitval. die is later gekomen. Toen ik niet genoeg naar het stemmetje luisterde en er niet genoeg naar mij geluisterd werd.

Ik heb meegedaan aan de 2-daagse en ben later ook nog naar de terugkomdag en de de theaterdag geweest.

Mijn ervaringen zijn positief. Het helpt mij om de dingen weer in perspectief te zien, rust te krijgen en te zien wat ik graag wil. Waar ik energie van krijg. Welke bagage niet langer mee hoeft. Het gaf mij letterlijk ruimte.

De tweedaagse zelf was mooi maar ook best heftig/ confronterend.  Wel alles in een hele veilige omgeving. Ik bepaalde het tempo en door de vragen en steun van Nathalie en Jeroen, de opdrachten, de meditaties en de steun van de groep kwam er van alles naar boven en kregen dingen een plekje en werden er dingen duidelijk.

Tov de arbo vind ik het een hele grote plus/ meerwaarde dat ik hierbij zelf de regie had. Het was mijn keuze,  mijn vraag,  mijn richting.

Ik ben me nu meer bewust van mijn valkuilen, maar ook van wat ik graag wil. Dat uitspreken gaat steeds beter. Het fijne is dat jullie er steeds zijn als het nodig is

 

Sandra

Leerkracht basisonderwijs

Ik was al langere tijd uitgevallen op mijn werk met een burnout. Achteraf weet ik dat het veel korter gekunt met de juiste hulp; die ik gelukkig vond bij Kwartjes. Mijn Burn Out viel samen met een depressie. Ik kon niet meer denken, functioneren, had angsten en noem maar op. Ik was een gevaar voor mezelf en anderen. Ik was moe en opgebrand .

Na vele bezoeken aan en trainingen bij een Psycholoog en Psychiater heb ik zelf gezocht naar iets dat bij mij paste en me echt zou helpen. Alles werd er van buiten ingestopt naar mijn idee. Thuis veel oefeningen op papier en ellelange gesprekken kostten me te veel energie, waaronder ook het wekelijks bellen van het werk en de druk die me opgelegd werd door verschillende Arboartsen .

Ik heb de tweedaagse gevolgd bij Jeroen en Naath en ook heb ik later nog een 4 daagse training gehad in Portugal. Wat heb ik veel geleerd . In eerste instantie dacht ik toen ik na de twee dagen naar huis ging: wat nu? Ik had net geleerd om te mediteren, om mijn ikje op de kaart te zetten, om los te laten, een eigen (levens)museum te maken… En nu???

Maar eenmaal thuis gingen pas echt de Kwartjes vallen en hoe fijn was het en is het nog steeds dat ik elk moment van de dag contact mag zoeken als ik iets wil vragen, zeggen, delen of het even gewoon even niet weet. Wat een kado heb ik mezelf hiermee gegeven

Tijdens de meerdaagse in Portugal kreeg ik mijn vertrouwen terug. Ik mocht en mag er zijn. De ‘bus’ en de andere opdrachten waren moeilijk, maar het resultaat voelt zo helder, zo echt. De rust die ik eindelijk ervaarde met een stiltewandeling.

Ik ging als een beslagen spiegel van huis en kwam als een heldere spiegel terug.Ik sta nu sterker,weet grenzen aan te geven. Ik zoek de rust zo mogelijk, mediteer, en ik zoek hulp als ik soms even een terugval heb.

Ze hadden vanuit het werk beloofd dat ze een rustigere baan zouden zoeken voor mij maar dat is niet gelukt. Het werk is nu veel drukker en zwaarder.  En toch wéét ik gaat het me nu lukken omdat ik me goed voel.

Wat ben ik blij dat ik deze stap gezet heb en wat is het jammer dat dit niet standaard aangeboden word door Arbo of werkgever. Zoveel meer mensen zouden hiermee (sneller!) geholpen kunnen worden!

Henriëtte

Medewerker verpleegtehuis

Toen ik bij Kwartjes kwam zat ik ca. anderhalf jaar in de ziektewet en zonder werk doordat mijn werkgever failliet is gegaan tijdens mijn burnout. Hierdoor heb ik ook de tijd genomen eerst flink aan mijzelf te werken voor ik weer op zoek ben gegaan naar een nieuwe baan.

Het was fijn om even helemaal met mezelf aan de slag te gaan dmv coaching, meditaties, kijken naar mijn eigen IK, luisteren naar wat er gezegd werd over mijzelf. Ik was al een traject ingegaan bij een psycholoog, mindfulness, hartcoherentie en de 2-daagse van Kwartjes was het laatste stapje in mijn traject naar een volledig herstel: het duwtje in mijn rug om niet meer achterom te kijken en daar ook in te blijven hangen. Vooruit kijken!

Ik heb hierdoor meer compassie gekregen voor mezelf, mijn schuldgevoel is verminderd, ik heb geleerd meer NEE te zeggen en ik geef eerder mijn grenzen aan, maak me niet meer zo druk als eerder, doe niet meer of het mijn bedrijf is, verantwoordelijkheidsgevoel is er wel maar minder heftig.

Ik heb een mooie 2-daagse gehad bij Kwartjes met mooie mensen. Het waren mooie momenten waarin ik meer heb leren kijken naar mijzelf, meer geleerd heb van mijzelf en anderen. Jeroen en Naath zijn fijne, goed op elkaar ingestelde mensen, die weten waar ze over praten.

Inge

Sales support

Bel meteen even!