Een ervaring is de enige waarheid.

Ieder moment weer!

J.

In oktober 2016 ben ik thuis komen te zitten met een burn-out en begon mijn zoektocht voor hulp. Wat mij in die tijd echt geholpen heeft is het verhaal van Nathalie. Zij schreef dat ze tijdens haar burn-out vaak gedacht had dat het nooit meer goed zou komen. Ook ik had vaak die gedachten.

In eerste instantie heb ik hulp gezocht bij een psycholoog. Maar mijn gedachten en gevoel kwamen niet altijd met elkaar overeen en ik miste om over deze gevoelens te praten en vooral hoe hiermee om te gaan.

Op Facebook las ik over de 2-daagse van Nathalie en Jeroen en hier heb ik mij toen voor aangemeld.

De 2 dagen hebben mij inzicht gegeven waar bepaalde patronen in denken en doen vandaan komen en door dit inzicht kun je dit ook op een natuurlijke manier veranderen. Nathalie en Jeroen geven je gelijk het gevoel van veiligheid. Alles is goed en alles kan ook gezegd worden. Zij begrijpen je en laten je in je waarde. De methodieken die zij gebruiken verbinden het denken met het gevoel zodat het 1 geheel wordt. Dat wat ik bij de psycholoog gemist heb werd hier op een heel natuurlijke, heldere manier aangevuld.

De 2-daagse heeft mij weer een hele boost gegeven in mijn herstel. Ik kreeg weer meer vertrouwen in mijn lijf en gaf mij weer een duidelijk beeld naar de toekomst. Door deze 2-daagse en het vertrouwen dat ik ermee heb ik gekregen heb ik mijn uren weer kunnen uitbreiden op mijn werk.

Ik ben een opleiding begonnen die ik met veel plezier gevolgd heb en inmiddels ook succesvol afgerond.

Op mijn werk zit ik weer veel lekkerder in mijn vel. Ik kan nu veel betere keuzes maken die meer bij mij passen.  En als iets niet goed voelt dan lukt het veel beter om dit verder te onderzoeken wat er dan niet goed voelt en hoe hiermee om te gaan. Het mag er zijn. Dat is al een hele winst voor mijzelf. Daar waar ik regelmatig heb gedacht dat ik nooit meer mijn contract-uren zou kunnen werken doe ik dit inmiddels alweer bijna een jaar!

Nathalie en Jeroen luisteren en horen wat je zegt. Ze laten je ervaren waar je tegen aan loopt waardoor je echt zegt: oh, zit dat zo! Nu snap ik wat ik doe. Dan valt het ‘kwartje’. Waardoor je niet alleen antwoord op je vraag hebt maar ook inzicht in je de stappen die je kunt nemen. Aan jou de keus of je ze gaat doen of niet.

Wat ik mooi van Nathalie en Jeroen vind is dat zij ‘naast’ je blijven lopen. Bij vragen of heb je het moeilijk dan kun je ze altijd bellen/mailen/appen.

Dat is het grootste verschil met andere hulpverleners. Die namen die herinner ik mij niet meer maar van Nathalie en Jeroen die zal ik niet vergeten omdat ik weet dat ik ze altijd mag benaderen. Met goede berichten of als het (even) wat minder gaat.

Ik zie mijzelf als een versie 2.0 na mijn burn-out en ik wil ook zeker niet meer de ‘oude’ versie zijn. Natuurlijk weet ik dat ik het zelf gedaan heb maar ik was zeker niet zover gekomen zonder Nathalie en Jeroen en daar ben ik ze heel erg dankbaar voor en gun ik anderen die (even) niet meer weten hoe ze verder willen.

 

H.

Ik was al langere tijd uitgevallen op mijn werk met een burn-out. Achteraf weet ik dat het veel korter gekund met de juiste hulp; die ik gelukkig vond bij Kwartjes. Mijn burn-out viel samen met een depressie. Ik kon niet meer denken, functioneren, had angsten en noem maar op. Ik was een gevaar voor mezelf en anderen. Ik was moe en opgebrand .

Na vele bezoeken aan en trainingen bij een Psycholoog en Psychiater heb ik zelf gezocht naar iets dat bij mij paste en me echt zou helpen. Alles werd er van buiten ingestopt naar mijn idee.

Thuis veel oefeningen op papier en ellenlange gesprekken kostten me te veel energie, waaronder ook het wekelijks bellen van het werk en de druk die me opgelegd werd door verschillende Arboartsen .

Ik heb de tweedaagse gevolgd bij Jeroen en Naath en ook heb ik later nog een 4 daagse training gehad in Portugal. Wat heb ik veel geleerd. Echt de Kwartjes vallen en hoe fijn was het en is het nog steeds dat ik elk moment van de dag contact mag zoeken als ik iets wil vragen, zeggen, delen of het even gewoon even niet weet. Wat een kado heb ik mezelf hiermee gegeven

Tijdens de meerdaagse in Portugal kreeg ik mijn vertrouwen terug. Ik mocht en mag er zijn.

Ik ging als een beslagen spiegel van huis en kwam als een heldere spiegel terug.Ik sta nu sterker,weet grenzen aan te geven. Ik zoek de rust zo mogelijk, mediteer, en ik zoek hulp als ik soms even een terugval heb.

Wat ben ik blij dat ik deze stap gezet heb en wat is het jammer dat dit niet standaard aangeboden word door Arbo of werkgever. Zoveel meer mensen zouden hiermee (sneller!) geholpen kunnen worden!

 

A.

Meerdere keren liep ik vast in mijn loopbaan in de zorg en tegen een burn-out op. Ik kreeg in het verleden al wel psychologische hulp, dit werkte altijd maar kortdurend.  Er werd vooral veel gepraat maar er kwam weinig échte verandering.

Ik kon mij niet meer ontspannen waardoor ook lichamelijke klachten optraden en voelde dat ik het niet lang meer zou vol houden. Mijn leidinggevende wees me op Kwartjes, waar ik na een individuele intake 4 keer 2 uur individuele begeleiding kreeg aangeboden. Ze kwamen samen naar mij toe wat minder belastend was.

 Kwartjes liet mij hard werken ipv alleen maar praten. We deden een soort ‘rollenspellen’ (Voice dialogue) waarin ik mij bewust werd van waardoor ik steeds vast liep. Dingen uit het verleden bepaalden onbewust mijn gedrag. Na elke sessie vielen de kwartjes. Mijn gedrag werd verklaarbaar en daardoor om te buigen. Naast de rollenspellen deden we ontspanningsoefeningen waardoor ik mij bewust werd hoe gespannen mijn lijf was.

Ik heb geleerd op welke punten ik vastloop en hoe dat komt en ben meer vanuit mijn gevoel gaan leven. Ook bleek ik te weinig mijn creativiteit kwijt te kunnen in mijn werk. Iets waar ik veel voldoening uit haal. Ik mocht weer aan de slag met kleurpotloden en andere creatieve dingen en ontdekte hoeveel energie mij dat gaf. Energie die ik kwijt was. Naar aanleiding hiervan ben ik op een andere groep gaan werken waar ik wel mijn creativiteit kwijt kan. Nu krijg ik energie van mijn werk ipv dat het energie kost.

Ik luister meer naar mijn gevoel en ben milder naar de mensen om me heen. Ik ren mezelf niet voorbij en herken beter de signalen. Eindelijk ben ik werkzaam op een plek waar ik mij goed voel. Ik heb een andere kant van mezelf leren kennen. Ik ben relaxter en dubbel gemotiveerd om te werken nu ik op de juiste plek zit.

 

S.

De vragen waarmee ik bij Kwartjes binnen stapte waren: hoe wil ik nu verder? Waar ligt mijn hart? Waar word ik gelukkig van?

Mijn ervaringen zijn positief. Het helpt mij om de dingen weer in perspectief te zien, rust te krijgen en te zien wat ik graag wil. Waar ik energie van krijg. Welke bagage niet langer mee hoeft. Het gaf mij letterlijk ruimte.

Ik ben me nu meer bewust van mijn valkuilen, maar ook van wat ik graag wil. Dat uitspreken gaat steeds beter. Het fijne is dat zij er steeds zijn als het nodig is.

O.

Ik kwam voor een 1-op-1 traject bij Kwartjes om uitval van werk te voorkomen. Ik wilde mijn innerlijke rust terug vinden. Ik werkte nog als begeleider in de zorg, maar had veel symptomen van een burn-out: vergeetachtigheid, black outs, lichamelijke klachten.

Door de 1-op-1 sessie stond het licht volledig op mijn gericht en werd ik gedwongen om aan de slag te gaan met mezelf. De manier waarop dit ging was vanuit volledige aansluiting bij mijn pad.

De methodes die werden toegepast gaven mij inzichten en nadenkertjes die mij nu nog iedere dag verder helpen. De combinatie van verschillende methode en de intensiteit van de sessie zorgen ervoor dat er direct tot de kern van de vraag/probleem gekomen kan worden.

Ik ben volledig uit mijn hoofd gehaald en ben gaan ervaren dat ik mag voelen en dat ik hiernaar mag luisteren. Die bewustwording zorgt ervoor dat ik eerder mijn grenzen aangeef en luister naar wat mijn lichaam van mij nodig heeft. Dit is van een korte pauze tijdens mijn werk tot aan het nemen van een rustmoment tijdens een drukke avond met vrienden/familie.

Ik heb geleerd om bewuster in het leven te staan en daarbij zelf invloed uit te kunnen oefenen op wat ik toelaat en waaraan ik een halt toeroep. Ik herken eerder mijn grenzen en kan hier op een passende manier mee omgaan. Ik luister naar mijn lichaam en blijf niet doorlopen met lichamelijke klachten.

Voor mijn werk betekent dit:  van automatische piloot naar een bewuste manier van inzetten van mijn hulpverleningsvaardigheden. Rustmomenten inbouwen in mijn dagelijks werk om daarna efficiënter weer aan het werk te gaan ipv door blijven rennen gedurende de dag.

 

I.

Toen ik bij Kwartjes kwam zat ik ca. anderhalf jaar in de ziektewet en zonder werk doordat mijn werkgever failliet is gegaan tijdens mijn burn out. Hierdoor heb ik ook de tijd genomen eerst flink aan mijzelf te werken voor ik weer op zoek ben gegaan naar een nieuwe baan.

Het was fijn om even helemaal met mezelf aan de slag te gaan dmv coaching, meditaties, kijken naar mijn eigen IK, luisteren naar wat er gezegd werd over mijzelf. Ik was al een traject ingegaan bij een psycholoog, mindfulness, hartcoherentie en de 2-daagse van Kwartjes was het laatste stapje in mijn traject naar een volledig herstel: het duwtje in mijn rug om niet meer achterom te kijken en daar ook in te blijven hangen. Vooruit kijken!

Ik heb hierdoor meer compassie gekregen voor mezelf, mijn schuldgevoel is verminderd, ik heb geleerd meer NEE te zeggen en ik geef eerder mijn grenzen aan, maak me niet meer zo druk als eerder, doe niet meer of het mijn bedrijf is, verantwoordelijkheidsgevoel is er wel maar minder heftig.

Ik heb een mooie 2-daagse gehad bij Kwartjes met mooie mensen. Het waren mooie momenten waarin ik meer heb leren kijken naar mijzelf, meer geleerd heb van mijzelf en anderen. Jeroen en Naath zijn fijne, goed op elkaar ingestelde mensen, die weten waar ze over praten.

 

G.

“Ik had een burn-out en was bezig eruit te krabbelen, maar ik merkte dat ik niet goed genoeg voor mijzelf zorgde. Ik was al wel weer aan het werk, maar ik was nog erg vermoeid, had grote geheugenproblemen en mijn creativiteit was ver te zoeken.

Via een regulier traject kwam ik geen stap verder. Degene probeerde me wel te helpen, maar ze keek niet voorbij mijn maskers en kwam niet tot de kern van de problemen.

Nathalie en Jeroen lieten mij heel liefdevol mijn maskers en valkuilen zien. Ik leerde mijn eigen makers herkennen en ik begrijp nu waar bepaald gedrag vandaan komt. Ik zorg beter voor mijzelf. Ik ben veel relaxter geworden en laat me niet meer zo snel gek maken. Daardoor kan ik beter tegen stress. Eerder nam ik alles veel persoonlijker op. Nu doe ik dat niet meer. Ik ga weer met plezier naar mijn werk toe en geniet nu meer op mijn werk.

Deze aanpak komt veel beter en sneller tot de kern van de problemen en geeft nuttige oplossingen. En hoe beter medewerkers/werknemers in hun vel zitten, hoe beter ze hun werk kunnen doen.”

 

J.

Het lukte mij niet meer om te werken. Mijn lijf viel steeds meer uit en ik ging al lange tijd over mijn grenzen. Mijn nieuwe baan waar ik was gestart zorgde voor nog meer stress en was de welbekende druppel.

Ik had weinig aandacht voor mezelf, mijn gevoel en ging maar door; zo hoort het,  doordenderen, niet zeuren,  overal is wel wat,  de welbekende excuses om vooral maar niet te hoeven voelen dat het niet goed zit. Ik heb me toen ziek gemeld, chaos in mijn hoofd,  niet weten hoe verder,  wat dan wel met werk, paniek,  schuldig voelen ga zo maar door.

Toen volgde de begeleiding van Kwartjes. Hierdoor heb ik inzicht gekregen in mijn patronen en valkuilen,  maar lukte het vooral weer om te durven voelen. Er waren fijne meditaties en was er alle ruimte en tijd voor mij als mens. Alles mocht er zijn zonder oordeel; verdriet, wanhoop, boosheid, chaos,  maar ook humor en heerlijk kunnen lachen. Het voelde erg veilig en vertrouwd.

Ik heb ook de verdiepings- begeleiding nog gedaan. Die was ook precies op het juiste moment een gaf o.a. bevestiging dat ik op de juiste weg was,  gaf nog meer inzicht,  weer naar de kern van wie ik ben en mag zijn. Vanuit de begeleiding bij Kwartjes is het vertrouwen in mezelf steeds groter geworden, ik herken jij valkuilen, mijn grenzen,  ik weet wanneer ik om mezelf moet denken en even een stap terug moet doen of de natuur nodig heb om weer meer in balans te komen. Fijn om  vertrouwen en kracht te voelen om te durven leven, met alle plussen en minnen. Bij kwartjes ben je niet alleen.

Jeroen en Naath zijn er altijd, tenminste zo voelt het, de verbinding blijft, er is ruimte om te blijven delen met ze, en luisterend oor, een hart onder de riem, alles mag er zijn en kan gedeeld worden. inmiddels heb ik op werkgebied stappen gemaakt die beter bij mij passen en energie opleveren. Naast mijn nieuwe baan ben ik gestart met mijn eigen bedrijf. Vanuit positieve energie kunnen werken en vooral leven is zo fijn,  dat gun ik iedereen. Ik heb dit bij kwartjes gedaan naast loopbaanbegeleiding.

Het heeft zeker bijgedragen aan wie ik ben, wat ik kan, aan het zelfvertrouwen en het plezier in mijn huidige werkzaamheden, maar vooral het vertrouwen en lef om voor mezelf te kiezen en voluit te durven en kunnen leven.

Bel meteen even!