Klopt het, wat jij doet?

Congruent begeleiden en managen
Kwartjes als spiegel op de werkvloer

Herkenbaar?

 • Merk jij dat je cliënt ineens anders reageert als jij gespannen binnen bent gestapt?
 • Heb je het gevoel dat je maar mee moet hobbelen met de rest terwijl je zelf inzichten hebt die de hele boel op zijn kop zouden kunnen gooien? Er wordt alleen niet naar je geluisterd? (DENK je?)
 • Komen ‘jouw’ teamleden niet naar je toe als ze ergens mee zitten? Laten ze het te hoog oplopen waardoor ze uiteindelijk òf opstappen, òf ziek worden?
 • Voel jij aan alles dat je dit werk echt heel leuk vindt maar er door al het gedoe omheen geen zin meer in hebt?
 • Heb jij vakanties en vrije dagen echt heel hard nodig om weer op te laden en los te komen van je werk? (En lukt dat ook zo goed als je zou willen?)
 • Zit jij in je ivoren torentje en wordt er over jou gepraat als ‘die manager met die grote auto die alleen maar op papier nieuwe plannen zit te schrijven die toch nooit doorgaan’?

 

Als je alleen al bij één van deze vragen een ‘JA’ voelt dan zou het kunnen dat jij niet congruent aan het werk bent, of zelfs niet congruent leeft. Je voelt en ervaart dan iets anders dan wat je zegt, deelt en doet. Voorbeeldje: je bent doodmoe, maar op de groep zeg je dat je je prima voelt en ga je een beetje vrolijk lopen doen terwijl je het liefst met een fles cola (of wijn) en chips in je bed zou liggen met vijf dekbedden over je hoofd. Maarja… dat kruimelt zo. Wat je uitstraalt, zegt en doet klopt voor geen meter met elkaar. En ja… dat voelen cliënten nu eenmaal feilloos aan. Het mooie? Het is echt supersimpel om te leren hoe het anders kan. En om het dan ook nog eens meteen te gaan doen. Hoe? Lees maar!

Het wordt tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken. Om te gaan staan voor cliënten, begeleiders, managers… alle hulpverleners. Voor iederéén die zoooo ontzettend veel geeft om maar te kunnen blijven zorgen voor een ander, die rent, die vliegt en die zijn/haar ballen uit zijn/haar broek rent en tegelijkertijd probeert die ballen allemaal tegelijk in de lucht te houden.

Wij zijn er klaar voor. Jij ook?

We komen naar je toe. Op je groep, in je woning, directiekamer, dagbestedingslocatie… het maakt ons niets uit, als we je maar kunnen gaan laten Hervaren hoe ongelooflijk simpel het is om jouw eigen congruentie terug te vinden. Zodat jij weer gaat ervaren, delen en doen.

Ervaren begint met voelen. Iets dat vaak als eng, raar, spannend of stom gezien wordt. We stoppen ons gevoel weg. Negeren of ontkennen het. Terwijl het juist de basis is van waaruit jij ECHT kunt gaan delen wat je wil. Om dat vervolgens ook te gaan doen. Daarmee ben je in één klap betrouwbaar en veilig voor je collega’s, cliënten, werknemers … en jezelf!

 

“Jeroen en Naath ‘lopen’ met je mee… Gaan in op de kern en zetten je vervolgens aan het werk. Zelf nadenken over wat je aan het doen bent en dan… Ah daar zijn de kwartjes… Langzaam aan vallen de stukjes op hun plek! Daar zijn Jeroen en Naath weer die naast je staan om je op te vangen wanneer je het even niet meer weet.. Voelen en doen! Wat een magie zit er in deze woorden!”
Olga

Begeleidster

De zorg is duidelijk zoekende. En zeker ook roepende. Medewerkers vertrekken om diverse redenen. O.a. vanwege de onveiligheid die zij ervaren of om het feit dat ze ‘op zijn’. Het is in veel gevallen niet meer vol te houden. De druk is te groot en de oplossingen blijven uit of liggen in de hoek van bezuinigingen. Wat de spiraal naar beneden alleen maar sterker maakt.

Maar wat als er met iedereen die er nu werkt echt wel een ommekeer te creëren is? Dat iedere medewerker vanuit het hart en vanuit de eigen kwaliteiten mag gaan handelen? Met vertrouwen en een grote mate van (eigen) verantwoordelijkheid?

In dit hele proces kunnen wij als Kwartjes onze specialiteit inbrengen; hoe kom je tot je kern, je eigenheid en het hart en hoe bouw je vanuit die kern verder als individu, team, woongroep, afdeling, MT en zelfs directie? Wat is het congruente geluid van ieder persoon op zichzelf en voor de hele organisatie? Waar staat het voor en wat deelt men vanuit het hart?

Met behulp van workshops, kortdurende trainingen en 1-op-1-trajecten is het mogelijk uit de negatieve spiraal te stappen en weer te gaan voor wat allemaal graag willen: onbezorgd zorgen.

Congruent handelen creëert vertrouwen en veiligheid. Weten waar je aan toe bent, want ervaren, delen en doen zijn 1. Opgelijnd. Dan klopt het! Voor jou èn voor de ander!

Van binnen naar buiten. De enige wijze om echt te doen wat je wilt doen. Zuiver en puur. A zeggen, A doen. Dat geeft 100% vertrouwen. Dat is ook de basis van waaruit wij met Kwartjes werken. Altijd van binnen naar buiten. Leef! Leef wat je ervaart, deelt en dus ook doet. Congruent handelen op ieder moment.

“Ik krijg zelf weer energie wanneer ik in gesprek ga met de medewerkers die bij jullie dit traject volgden. Heerlijk om te ervaren dat het ècht anders kan. De sprankel is weer terug en de gesprekken kloppen nu ècht: wat we ervaren delen we. En daarna gaat het doen als vanzelf. Dit gaan we absoluut breder in de organisatie doorvoeren!”

Manager

Wij ervaren bij medewerkers vaak een openheid die enorm stimuleert tot contact. Er is meestal vriendelijk contact op een laagdrempelige wijze. Wel is er ook vaak een enorme twijfel in het doen. Angst in handelen en ‘mag ik zelf beslissen’. De verantwoordelijkheid die ze wel voelen, wordt (om diverse redenen) niet genomen. Of wordt ervaren als ‘mag niet’. Bureaucratie in het aanvragen van hulp of in het plannen van zaken voor de eigen woning(en). Veel, héél veel schakels.

Ook zien we veel medewerkers (op alle niveaus) handelen op basis van aangeleerd gedrag. ‘Zo hoort het’. Opgelegd door ‘specialisten’ of ‘aangeleerd op school’. Maar is het wat de cliënt nodig heeft? Is het wat de collega nodig heeft? Is het wat ze zelf willen of nodig hebben? Als er verschil is tussen de handeling en dat wat er echt wordt uitgestraald (wat ieder mens feilloos aanvoelt) is er voeding voor wantrouwen en onveiligheid.

“Doormiddel van mijn traject bij Kwartjes ben ik weer in contact met mij. Ik voel me terug in balans en ervaar dit met mijn dierbaren om mij heen. Vanuit deze positie kan ik weer ondernemen, groeien en investeren in mijzelf. Iets wat ik voorheen niet meer zag gebeuren. Het kwartje is gevallen en ik ervaar dat ik met deze kennis ook de nieuwe hobbels op mijn pad kan verwerken. Dit is geen tijdelijke hulp maar een levenservaring die ik als een sterke basis gebruik om goed voor mijzelf te zorgen. Ik ben trots op mijzelf dat ik dit heb gedaan en erg dankbaar voor wat ik heb gekregen. Dit gun je iedereen.”
Robin

Begeleider

Zou het kunnen dat…

* Als iedere medewerker vanuit vertrouwen en in veiligheid kan handelen, er betere zorg wordt verleend? Omdat een cliënt diezelfde veiligheid voelt, het vertrouwen ervaart en zo meer en meer ook op zichzelf gaat vertrouwen? Minder ‘gedrag’ hoeft te laten zien omdat dat niet meer nodig is om gehoord te worden.

* Als er gewerkt wordt aan eigenheid van de medewerkers de coaches alleen nog maar hoeven te begeleiden bij excessen? Of er gewoon kunnen zijn omdat iemand even tijd en aandacht nodig heeft? Verder kunnen doen waar zij goed in zijn en wellicht wel veel efficiënter inzetbaar zijn. Werken aan het (door) ontwikkelen van competenties van de medewerkers en zo de kwaliteit continu verbeteren. Wellicht interne scholing opzetten in plaats van dit te moeten inhuren.

* Dat lef weer terug komt. Lef brengt leven. Om te durven, te maken, te innoveren. Elke dag weer in ieder moment te durven doen wat er dan gevraagd wordt. Geen enkel moment is gelijk, geen mens is gelijk. Laat staan dat mensen op verschillende momenten altijd gelijk handelen. Wat er dan wel ieder moment hetzelfde is: congruent handelen. Weten dat wat er gebeurt altijd vanuit vertrouwen en veiligheid is. Transparant en zuiver. Geen onduidelijkheden.

Hoe?

Wij zijn de eerste sneeuwvlok die het geheel aan elkaar gaat plakken. Voor iedereen die mee wil in de sneeuwbal. Laten ervaren hoe simpel het is om te leven, van binnen naar buiten. Handelen vanuit mens-zijn en dan de zakelijke verantwoordelijkheden er als kader om heen plaatsen. Samen, met eenzelfde doel: de cliënt een waardig leven geven.

Op elke laag, op dezelfde wijze zodat er mensen werken met mensen. Zuiver, echt en met eenzelfde richting. De verantwoordelijkheden en taken verschillen, dat is iedereen wel helder, maar de samenwerking gebeurt dan eens congruent. Van mens tot mens, zuiver, oprecht. Ervaren, delen en doen.

Directie, MT, iedereen van de organisatie. Niemand is beter dan de ander. Wel met andere kwaliteiten, maar dat zal iedereen van elkaar accepteren. Voeg de juiste kwaliteiten samen en het perfecte team ontstaat als vanzelf. Sleutel: veiligheid en vertrouwen. Creëer teams die zelf de woning tot leven laten komen. Passend bij de cliënt en het team zelf. Geef vertrouwen en je krijgt het terug.

Confronterend maar zeer verhelderend! “Al jaren werkzaam in de zorg met hart en ziel en toch vastlopen. Zo erg dat een flinke burnout niet uitbleef. Toen kwam Kwartjes op mijn pad en o jee wat zijn er veel gevallen. Zonder oud zeer op te rakelen (dat was al zo vaak gedaan) kreeg ik inzicht in ingesleten patronen. Confronterend maar zeer verhelderend! Dankzij Naath en Jeroen sla ik een nieuwe weg in. Nog wel met vallen en opstaan , maar bewuster en met gevoel. Wetend dat goed voor jezelf zorgen niet egoistisch is. Hartelijk dank beide 🙂
Anneke

Begeleidster

Kwartjes is DE spiegel op congruent handelen om veiligheid en vertrouwen te creëren. Voor de cliënt, voor de medewerkers en door de medewerkers. De balans tussen hart en hoofd. Vanuit passie presteren. Echt werken vanuit de kern, om vanuit daar puur naar buiten te treden. De juiste mensen voor de cliënt. 100% passend bij de organisatie. Synergie in alles wat het doet, met zo een maximaal resultaat: zorgen voor elkaar!

Medewerkers, teams en leidinggevenden van:

 • ’s Heeren Loo
 • Humanitas
 • Parnassia
 • De Twentse Zorgcentra
 • Ambiq
 • Rabobank
 • Holland Media Groep
 • Novotel
 • Randstad
 • De Woonplaats
 • RadarUitvoering
 • MTD Products
 • de Trias-groep
 • MN

wisten ons al te vinden!

Samen verder sparren?

Bel meteen even!