cottage pie

Officieel was het ‘bison cottage pie’. Maar waar vind je in Nederland nou bison?? Dus het werd gehakt. Wel zo makkelijk. En de combinatie met deze smaken is zoooo lekker dat ik me niet kan voorstellen dat  ‘bison’ lekkerder zou zijn 🙂

voor:

4 tot 6  (in het filmpje maak ik er ook meteen 1 met gewone aardappel, totaal voor 8 tot 12 dus)

klaar In:

45 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner,  kan zelfs als ontbijt!

over dit recept

Er piepte er hier eentje omdat er zoete aardappelen op het aanrecht kwamen. “Lus ik nie”… Dus bij hoge uitzondering maakte ik TWEE schotels. Een met zoete aardappelpuree en een met ‘gewone puree’. Ik hou hieronder de ingrediënten voor 1 pie/schotel aan. Je kunt de zoete aardappel dus ook vervangen door kruimige aardappelen, de amandelmelk door normale melk en de edelgistvlokken door geraspte kaas. Maar heel eerlijk? Ik vind de zoete aardappelvariant net iets beter één geheel qua smaken. 

Wij aten er de tomaten balsamico-salade bij. De combinatie is echt goud! Je maakt deze heel makkelijk terwijl de schotel in de oven staat. Recept van de tomatensla vind je hier

Ingrediënten

  • 1 kilo zoete aardappel (of kruimige aardappel), geschild en in blokjes
  • 1 kilo gehakt
  • 2 lenteuitjes, in ringetjes 
  • 5 tenen knoflook
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 2 winterpenen, geschild en in dunne plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, dun gesneden
  • 150 gram boontjes, in stukjes gesneden
  • zout, zwarte peper
  • tijm, peterselie
  • 100 ml kokos- of amandelmelk
  • eetlepel ghee of (geklaarde) boter
  • groot blikje tomatenpuree
  • Edelgistvlokken, genoeg om de bovenkant te bestrooien (of geraspte kaas)

 

  1. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten in gezouten water gaar

2. Bak het gehakt rul in een grote pan (evt in een beetje olie). Voeg na ongeveer 8 minuten de ui, wortel, bleekselderij, boontjes en wat zout en peper toe en bak mee. Blijf voorzichtig roeren om aanbakken te voorkomen.

3. Voeg na ongeveer 3 tot 5 minuten de knoflook, tijm en peterselie toe.

4. Voeg de helft van de lenteui toe, bewaar de andere helft voor door de puree. Laat even pruttelen.

5. Maak de puree door bij de afgegoten aardappelen wat (kokos/amandel-) melk en ghee/boter te doen. Gebruik een stamper of staafmixer. Voeg na het pureren evt nog wat zout en peper en de rest van de lenteui toe.

6. Doe de tomatenpuree bij het gehaktmengsel, meng even goed en doe het gehakt in een ovenschaal en bedek met de puree. Doe er kaas of edelgistvlokken overheen en schuif  ‘m de oven in. 

8. Bak 25 minuten. Eet de schotel met de tomatensalade