mississippi chuckroast

Stoofvlees, maar anders dan anders door de pepers die erdoor gaan. Voor de fans van ‘pretty spicy’ 🙂

voor:

8 tot 10 personen, ook prima in te vriezen zodat je er vaker van kunt eten!

klaar In:

10 minuten voorbereiden, 8 tot 10 uur pruttelen

Zonder:

gluten, suikers, lactose, meuk

Goed als:

Avondeten, lunch

over dit recept

Als je van stoofvlees houdt èn van pittig dan is dit een winnaar! Er gaan namelijk pepers bij, direct al, voordat de slowcooker aan gaat! Heerlijk met een lekkere aardappel-bloemkool puree (gewoon samen in een pan koken tot ze zacht zijn, pureren met wat kokosmelk en als extraatje blokjes ham erdoor… en lente-uitjes. Echt heel erg lekker! Heb je meteen aardappelen èn groenten op je bord!). De dikkergemaakte jus kan je ook weglaten, gewoon de ‘jus’ direct uit de slowcooker is al erg smaakvol. En als je ‘m niet té pittig wil doe je er gewoon wat minder pepertjes bij. Ik heb jalapeños genomen omdat ik geen pepperoncini’s kon vinden. Die horen er eigenlijk in. In de variant die in Mississippi zelf gemaakt wordt dan. Niet te krijgen hier… mocht jij ze vinden, geef even een gil! 🙂

Ingrediënten

  • 1,5 kilo chuck roast (rundernek) Ik heb ‘m hier gekocht.
  • 1/2 cup runderfond
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel kokos aminos (sojasaus kan ook)
  • Gerookte paprika
  • knoflookpoeder, uienpoeder
  • zout, peper, herbamarekruiden,
  • Gedroogde peterselie, bieslook, dille
  • 3 eetlepels ghee of geklaarde boter
  • 12 tot 16 jalapeños (ringen, uit een potje. Geen hele! 😉 )

Voor de jus: 

  • 1 kopje kookvocht uit de slowcooker
  •  theelepel aroowrootpoeder (of de helft aan maïzena)
  • 2 eetlepels water 
  1. Doe het vlees in de slowcooker. Giet de fond eroverheen. Strooi de rest over het vlees heen. Leg 3 eetlepels ghee of boter op het vlees en verdeel de jalapeños er zoveel mogelijk over. (De rest leg je ernaast)

2. Zet de slowcooker aan op de lage stand, Liefst voor 10 uur (minimaal 8 uur). 

Geen slowcooker? Braad het vlees dan eerst even aan in de braadpan, voeg daarna alles toe en laat minimaal 5 uur koken. Controleer ook nu of alles goed gaar is voordat je het serveert.

3. Haal het vlees uit de slowcooker, leg het op een plank of bord en scheur het met twee vorken in stukken. 

4. Als je de jus maakt: doe het kookvocht in een pannetje, roer in een bakje het arrowrootpoeder met water tot een vloeibaar papje en voeg dat toe als het kookvocht weer kookt. Zet het vuur lager en kook, al roerend, nog even door tot je een jus krijgt. 

Laat het vlees goed afkoelen voordat je evt de helft invriest.